Het coachen van kinderen en jongeren gebeurt nooit planmatig, wel gevoelsmatig. Geen enkel traject is hetzelfde. De werkwijze en de inhoud van de sessies worden altijd afgestemd op de noden van de jongere.
Een coachingstraject heeft het meest kans op slagen wanneer er vertrouwen is tussen alle betrokken partijen: het kind, de context van de jongere, de coach en eventuele externen.
Onderstaande werkwijze is een voorbeeld van hoe een traject eruit kan zien.

1. Aanmelding

Wanneer je denkt dat jeugdcoaching voor jouw kind een oplossing kan zijn, neem dan contact op. Dit kan telefonisch of per mail. Een aanmelding kan gebeuren op eigen initiatief, er is geen doorverwijzing nodig.

2. Intake

Het intakegesprek is een eerste kennismaking met de ouder(s) / de context van het kind. Het kind dient bij deze intake niet aanwezig te zijn. Het is een meerwaarde, indien mogelijk, wanneer beide ouders deelnemen aan het intakegesprek. Het doel van de intake is uiteraard elkaar beter leren kennen en een zicht krijgen op de hulpvraag van jullie als ouders of van de jongere zelf.

Tijdens dit gesprek bekijken we waar het kind tegenaan loopt, maar eveneens naar de kwaliteiten. Er wordt ook informatie gegeven over het verdere verloop van het coachingstraject. U kan als ouder nog altijd beslissen of u op dat moment een traject wenst aan te gaan of niet.

3. Sessies

Eén sessie duurt ongeveer 50 minuten. In hoofdzaak wordt er met het kind of de jongere individueel gewerkt, indien gewenst kunnen de ouders op regelmatige tijdstippen feedback krijgen over de begeleiding van hun kind.

Na afloop van elke sessie worden naar behoefte nieuwe afspraken gepland. Op elk moment in het traject kan gekozen worden om (voorlopig) te stoppen.

Werkwijze